AQUESTS SÓN ELS GUANYADORS DELS PREMIS JORGC 2023

AQUESTS SÓN ELS GUANYADORS DELS PREMIS JORGC 2023

El Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya ha atorgat els seus PREMIS JORGC 2023 als següents professionals i empreses:

  1. Premi Global JORGC: RAMON ORIOL
  2. Dissenyadors i Creatius: TRINIDAD CONTRERAS
  3. Comerç: MIRALLES JOIERS
  4. Artesania: TAKTO
  5. Gemmologia: EGOR GAVRILENKO
  6. Rellotgeria: BARTOMEU ROCABERT
  7. Fabricació: CASA FILLAT

 

1. RAMON ORIOL, PREMI GLOBAL DEL JORGC

El premi global ha recaigut en aquesta ocasió en el joier RAMON ORIOL. Es reconeix així a un joier emblemàtic de la nostra història viva.

El Ramon Oriol, nascut a Barcelona al 1946, és l’últim joier d’una nissaga que des de mitjan segle XIX i que al llarg de cinc generacions s’ha dedicat a la orfebreria a la ciutat de Barcelona.

Home molt polifacètic, Ramon Oriol ha ampliat l’àmbit de la joieria tradicional cap al disseny, àmbit en el qual se sent més còmode. La seva personalitat inquieta l’ha fet sortir del medi estricte de l’orfebreria per explorar el terreny de l’escultura i dissenyar objectes d’ús corrent, des de bolígrafs i obre-llaunes fins a un cotxe.

La seva obra fusiona tècniques tradicionals i materials nobles amb propostes avantguardistes en les quals planteja usos inesperats de materials corrents o tecnològics (plàstics, fils, espart, fusta, pedres o sistemes elèctrics, entre d’altres). Tot i que ha treballat amb mètodes molt artesanals, sovint produint peces úniques, sempre ha concebut joies per ser portades.

Finalment, volem destacar la seva implicació al comú de les nostres professions, ja que va ser fundador d’Orfebres FAD i ha estat Director del Postgrau en Disseny de Joieria Alternativa a ELISAVA.

 

2. Premi JORGC Disseny – Trinidad Contreras

Amb aquest premi es reconeix a una joiera artística de l’Escola Massana de Barcelona que va més enllà dels metalls propis de l’ofici en combinar-los amb la seva altra gran passió, la ceràmica.

En la joieria artística contemporània, s’aventura en una evolució contínua, evitant caure en la repetició sense perdre la seva essència. Al mateix temps imparteix tallers d’iniciació a persones interessades en la porcellana de petit format.

La seva obra s’ha exposat en nombroses galeries internacionals especialitzades en joieria contemporània, en països com Corea del Sud, Xina, Canadà, Alemanya, Països Baixos, Itàlia, França… on ha estat guardonada amb diversos premis.

 

2. Premi JORGC Artesania – TAKTO

La firma TAKTO JEWELLERY DESIGN va ser creada al 2005 per Eva Maria Obermair i Jordi Farré Claret, combinant els estudis de joieria de l’Eva Maria amb la formació en disseny d’interiors i com a escultor del Jordi.

La unió d’aquests coneixements, afegit a la formació en gemmologia i disseny 3D, són la base pel desenvolupament d’una marca enfocada a un disseny avantguardista de línies pures.

Aquest disseny, un exemple del qual és l’anell giratori anomenat RUNRING, ha estat reconegut amb premis internacionals com el RED DOT DESIGN AWARD, el IF DESIGN AWARD i la nominació al GERMAN DESIGN AWARD.

Avui comercialitza les seves col·leccions especialment a Alemanya i Centreeuropa, on són una marca ambaixadora de la joieria catalana d’alta qualitat.

 

3. Premi JORGC Gemmologia – EGOR GAVRILENKO

El premi de Gemmologia JORGC 2023 s’ha concedit al gemmòleg i geòleg EGOR GAVRILENKO.

Egor Gavrilenko va néixer a Sant Petersburg i va desenvolupar la seva carrera professional a Madrid. Va realitzar la seva tesi doctoral de Geologia sobre els jaciments de maragdes dels Monts Urals.

Va treballar durant 20 anys a l’Instituto Gemológico Español, com a tècnic de laboratori, professor, Director d’Estudis, Director del Laboratori i membre de la seva Junta. També a l’IGE ha creat nous cursos com el de Graduació de Gemmes de Color i el d’Identificació de Diamants Sintètics.

Ha estat organitzador i ponent en diverses conferències gemmològiques internacionals i Vicepresident de la Federació Europea d’Ensenyament en Gemmologia. Des de l’any 2020 es dedica al tall artístic de gemmes, emprant tècniques de facetat de precisió.

 

4. Premi JORGC Fabricació – CASA FILLAT

Casa Fillat és una empresa de joieria d’or, diamants i pedres precioses. Els seus orígens es remunten al segle passat, concretament a l’any 1957, quan Jordi Fillat va començar a treballar en un taller artesanal de joieria a la ciutat de Barcelona, fent joies per proveir joieries tradicionals de l’època.

Posteriorment, als anys 70, es va establir pel seu compte, creant les seves pròpies col·leccions per la gran experiència adquirida en el disseny i la fabricació de joieria artesanal i tradicional, en or i diamants.

Als anys 90 s’incorpora el seu fill Víctor Fillat a l’empresa, de la qual porta la direcció des de l’any 2000, i amb la seva producció ja abasteix joieries de tot Espanya i Europa.

 

5. Premi JORGC Comerç – MIRALLES JOIERS

Jordi Miralles Royo i la seva dona Carme Duch van obrir MIRALLES JOIERS l’any 1961 a la Travessera de Gràcia, i el 1986 van ampliar el negoci amb dos locals més.

Des de fa uns anys, el seu fill Jordi, joier i gemmòleg, i Ivet Soler, community manager, agafen el relleu, aportant la creació de peces pròpies, incorporant les noves tecnologies i la presència a les xarxes socials.

Amb aquest premi reconeixem una llarga trajectòria on la professionalitat, l’assessorament i un tracte exquisits segueixen fent història al barri de Gràcia. Avui, als seus carrers, es pot escoltar: “si necessites regalar una joia el Jordi t’ho explicarà molt bé”. 

 

6. Premi JORGC Rellotgeria – BARTOMEU ROCABERT

El guardó de Rellotgers JORGC 2023 s’ha concedit a un rellotger monumental, mai millor dit: el Sr. BARTOMEU ROCABERT.

El Sr. Rocabert portava la professió al seu ADN, el d’una família de rellotgers, i va acabar dedicant-se a una branca de l’ofici poc coneguda, que dins del ram es coneix com “rellotgeria grossa”. És a dir, a la reparació i manteniment tant de rellotges de campanar com rellotges de llocs emblemàtics, tals com el de la Catedral de Barcelona (que funciona a la perfecció des del 1865) o els dels salons de plens i façanes dels Ajuntaments de Barcelona, Sabadell, Gavà…

Per tant, potser es podria arribar a dir que és la persona que fa anar a l’hora al mateix alcalde Jaume Collboni i els seus antecessors.

 

El Premi JORGC

El premi JORGC va ser dissenyat al 2021 per l’antiga vicepresidenta i Premi Global JORGC 2021 Núria Ruiz. Un trofeu simbòlic que combina els diversos oficis i sectors del Col·legi.

Estan representats per 4 materials diferents: fusta, metacrilat, mineral i metall, continguts en una petita escultura formada per un quadrat, un cercle i un triangle. Una trilogia geomètrica.

J de JOIERS: metall (suport de plata per contenir la piràmide)

O d’ORFEBRES: fusta de faig inclinada representant l’estellera

R de RELLOTGERS: un cercle, símbol del temps i esfera de rellotge

G de GEMMÒLEGS: un mineraloid, shungita, en forma de piràmide

C de CATALUNYA: les 4 barres catalanes cisellades en la fusta

 

LA NIT JORGC 2023, A L’HOTEL MAJESTIC (4 de desembre)

Els premis es lliuraran a la tradicional gala de Sant Eloi, que en aquesta ocasió tindrà com a seu l’emblemàtic Hotel Majestic de Barcelona, el proper dilluns 4 de desembre a les 20 hores. També es lliuraran els diplomes de fi d’estudis de l’última promoció de l’Escola JORGC de joieria.

El Col·legi convida a tots els integrants del sector català, col·legiats o no, al tradicional encontre, que tindrà un punt fort en la seva oferta gastronòmica: el còctel serà ofert per Nando Jubany, el cèlebre xef d’una estrella Michelin. Es poden reservar places per a l’acte al web de l’esdeveniment (https://www.eventbrite.es/e/entradas-la-nit-jorgc-cocktail-premis-jorgc-2023-763452967377) o per correu electrònic (secretaria@jorgc.org).