14 oct. ELS PREMIS ENJOIA’T 2022 JA TENEN GUARDONATS
Ja s’han donat a conèixer els guanyadors de la 27a edició dels Premis Internacionals de Joieria Contemporània ENJOIA’T, els guardons internacionals organitzats per l’Associació d’Artistes i Artesans del FAD (A-FAD). Aquests són uns guardons internacionals que premien les obres que qüestionen i transgredeixen els propis límits de la creació de joieria contemporània.
Els Premis Enjoia’t arriben enguany a la 27a edició premiant l’obra guanyadora en la categoria Professional és «CWaB:Lien #25» de Teresa F. Faris; a la categoria d’Estudiant, la guardonada és «Super Girl Medallion» de Clodagh Molloy.
CWaB:Lien #25» de Teresa F. Faris
Concepte de la joia: “Lien” (“Gravamen”) es defineix com un deute o un dret de naixement. També és el cognom de la meva besàvia paterna. La genètica, el trauma i el coneixement heretats són resistents al canvi cultural i es perceben com una vibració al cos mentre s’obren camí cap a la superfície. Aquesta sèrie aborda el meu desig d’entendre la idea del dret de naixement i els deutes que hem de pagar amb el nostre cos i la nostra ment per a encaixar i sobreviure mentre vivim a la diàspora, com a espècie invasora. Aquesta obra recorda la joieria tradicional i empra disseny, tècniques i materials que revelen i amaguen. A través de cada peça tallada i soldada, soc capaç d’apropar-me a la veritat.
Valoració del jurat: Per l’impacte visual, la bellesa compositiva, la consolidació formal, la sensibilitat i el concepte de la peça.
«Super Girl Medallion» de Clodagh Molloy
Concepte de la joia: La peça es basa en una història compartida sobre records de la infància que van tenir un efecte profund en el viatge de la vida i la salut mental d’una dona. Les seves paraules estan gravades al propi medalló. Les joies que creo a partir d’històries compartides amb mi són sobre experiències de salut mental. Serveixen com a punts de partida per a converses sobre el seu significat i el seu context, un tema que està arrelat a la societat.
Valoració del jurat: Per com transmet i s’acosta al tema de les malalties mentals a través de les tècniques tradicionals com són el gravat àcid, l’embatat i l’esmalt.
Les dues finalistes en la categoria Professional són «Opa» d’Alex Kinsley Vey i «Shades of Amethyst» d’Emma Carrau Bueno. En la categoria Estudiant les dues finalistes són «Soporte para una nueva vida» d’Irene Trujillo Villegas i «Mimesis I» d’Imma Garcia Prado.
Les peces han estat escollides entre les 26 finalistes, que es poden veure en una exposició a la planta -1 de l’edifici Disseny Hub Barcelona, oberta al públic fins el 23 d’octubre, provinents de 10 països d’Europa, Amèrica i Àsia. L’avaluació de les obres ha anat a càrrec del jurat format per cinc professionals del sector: Enric Majoral, joier i president del jurat; Grego García, professora del postgrau a l’Escola Massana i propietària.