ARTICLES DE SOSTENIBILITAT

SOBRE L'OR SOSTENIBLE

La revista “Jewellery Business” (mitjà de referència del sector joier canadenc) va publicar  “Greenwashing unmasked: Understanding ethical gold” – (“Ecoblanqueg desenmascarat: comprendre l’or ètic”).

Planteja la controversia de la utilització de l’or reciclat, tant per la seva pròpia definició com al seu caire ètic i sostenible. Defensa que la majoria de l’or que es torna a fondre  realment no és “reciclat”, sinò que caldria fer servir la definició “metall preciós reprocessat”; el terme “reciclat hauria de fer-se per articles amb no més de un 2% d’or. També alerta de que bona part del teòric or reciclat no te cap valor ètic, ja que prové del rentat de diners, explotació laboral, conflictes armats.

 

Greenwashing unmasked: Understanding ethical gold

(traducció al català: El Greenwashing desenmascarat 2024-09)

Article de Dorotheé Rosen a “Jewelry Business” (agost 2024).

SÀFIRS I SOSTENIBILITAT A MADAGASCAR

Quan pensem en Madagascar, les imatges que ens volten pel cap acostumen a ser de platges paradisíaques immenses, boscos de baobabs… Madagascar també és un dels països amb més abundància de gemmes de color: alberga safirs de tots els colors. Madagascar subministra el 40% dels safirs del món. Unes 500.000 persones estan involucrades en la mineria artesanal, i 2.500.000 en depenen, rebent un pagament ínfim del valor de les pedres al mercat. Ara hi emergeixen iniciatives d’abastiment responsable des de la mateixa extracció en origen, de gran interès.

 

Madagascar: el bressol dels safirs dels colors de l’arc de Sant Martí

Article elaborat pel col·lectiu ORIGEN – Gold for Future, amb la col·laboració de Svend Wennick.

PRIMERA VENDA D'OR FAIRMINED A PERÚ

La Asociación de Mineros Tauro Fátima (AMATAF), Madre de Dios – Perú, assoleix una fita al concretar la primera venda d’or certificat Fairmined a tres reconegudes joieries a Perú.  Aquest assoliment significatiu segueix al recent reconeixement d’AMATAF, al convertir-se en la 1ª associació minera artesanal de l’Amazònia peruana a obtenir la certificació Fairmined.

Aquest assoliment no només beneficia el desenvolupament de la comunitat local, sinó que també contribueix a la salut i la preservació del medi ambient en aquesta zona de l’Amazònia.

 

Fita històrica per a miners de l’Amazones: 1ª venda d’or Fairmined a Perú

Article elaborat per Por: Olga Rojas, Oficial de Comunicacions  – Aliança per la Mineria Responsable

SOBRE L'OR SOSTENIBLE

En aquest article del 2016 l’autor parla de com es pot garantizar als clients que les peces de joieria són realmente «sostenibles». 

A l’article es fa una diferencia entre «oro ecològic» i «or sostenible». Després planteja els sistemes de certificació com els del Responsible Jewellery Council, o Fairmined, indicant que a vegades són difícils d’accedir per a les empreses del sector pel seu cost (certificació,  adaptació dels processos…) o la limitadíssima disponibilitat d’or amb traçabilitat plena.

Finalment es reflexiona sobre els límits de la minería sostenible, i es planteja com una altra alternativa els minerals reciclats.

 

Mis clientes me piden «oro ecológico», ¿qué puedo hacer?

Article elaborat per José Francisco Alfaya, fundador i director de 925LAB.