ÈXIT DE LA JOIERIA ARTESANA I ARTÍSTICA IMPULSADA PEL JORGC: CONTEMPORANIA & GIOEILLO DEVOZIONALE

ÈXIT DE LA JOIERIA ARTESANA I ARTÍSTICA IMPULSADA PEL JORGC: CONTEMPORANIA & GIOEILLO DEVOZIONALE

La joieria artesana i artística va escriure la setmana passada una de les seves pàgines més brillants dels últims temps. D’una banda, es va celebrar la primera edició del nou fòrum firal “CONTEMPORÀNIA” (28-30 setembre), en què la joieria va tenir un paper principal. I també es va inaugurar l’exposició “GIOIELLO DEVOZIONALE” (26 setembre-13 d’octubre).

En tots dos casos el Col·legi Oficial de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya ha tingut un paper destacat perquè tots dos esdeveniments tinguessin lloc a Catalunya.

 

CONTEMPORANIA: LA JOIERIA ARTESANA CATALANA I EL PREMI JORGC

Com a col·laborador destacat d’aquest nou fòrum d’alta artesania, el JORGC va instituir i atorgar el premi JORGC.

Per això, el prestigiós joier Ramon Puig Cuyàs, premi JORGC de Disseny 2017, va elaborar un trofeu especial amb el qual s’ha buscat reconèixer la proposta més audaç i representativa dels valors artesans i artístics entre tots els joiers que van exposar.

El guanyador d’aquesta edició va ser Alex Kinsley, joier canadenc que aporta a les peces les idees d’identitat i decadència. El Jurat, compost pel president del JORGC Àlex Riu, la presidenta de la secció de Dissenyadors i Creatius Sílvia Serra, la presidenta d’Artesans JORGC Gemma López i l’artesà i vocal del JORGC Lluís Comín, va fer una elecció no només estètica, sinó també de risc, ofici i investigació en totes les formes i els sentits. Com a anècdota, a posteriori del lliurament del premi va resultar que Alex Kinsley havia estat deixeble de Ramon Puig Cuyàs.

           

Alex Kinsley amb els representants del Col·legi                         El premi JORGC, dissenyat per Ramon Puig

 

Per visibilitzar els valors del disseny de la joieria catalana, el JORGC va dissenyar un estand dedicat a la Joieria Artística a Catalunya, on es van exposar peces d’alguns dels guardonats històrics dels Premis JORGC i d’Artesania Catalunya: Estela Sáez (Premi JORGC Disseny 2019), Lluís Comín (Premi JORGC Artesania 2017), Ignasi Cucurella (Premi JORGC Artesania 2014), Joaquim Capdevila (Premi global JORGC 2011), Gemma López (Premi Millor Marca Artesana 2010), i Jordi Aparicio (Premi JORGC Disseny 2021) .

Algunes de les peces exposades a l’estand “Joieria Artística a Catalunya” del Col·legi

 

La sensació de satisfacció és màxima: visibilitzar, elevar i empoderar la joieria contemporània catalana com Art “és tot un repte que s’ha sabut portar a bon port”, en paraules textuals del Conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, que va visitar l’estand.

Un gran nombre de visitants van veure a l’estand del JORGC una gran selecció restrospectiva dels diferents creadors. Molts van animar a repetir l’experiència en una propera edició per veure més del que tenim a nivell artístic al nostre país.

L’exposició del JORGC també ha estat útil com a plataforma de difusió a nivell internacional i a galeristes com Rubén Torres o Fundesarte i Crafts Council. Amb ells s’iniciarà una relació de diàlegs que portarà a noves oportunitats i a més a més visibilitat tan individual com col·lectiva.

 

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ “GIOIELLO DEVOZIONALE”

El dia 26 de setembre passat es va inaugurar l’exposició GIOIELLO DEVOZIONALE, que es podrà visitar fins al 13 d’octubre a la Sala Busquets de l’Escola Massana.

L’acte d’inauguració va causar gran sensació, i segons els responsables de l’Escola Massana va ser l’acte que més visitants ha atret en la seva història aquest espai. Va culminar així un ardu treball per part del JORGC, i especialment dels coordinadors de l’exposició i membres de la Junta del JORGC, Lluís Comín i Sílvia Serra.

De fet, ha estat el Col·legi català el que ha aconseguit que aquesta prestigiosa exposició arribés a Barcelona, ​​després de ser l’eix central de la 17a edició de Pensieri Preziosi, destacat fòrum de joieria contemporània a la ciutat de Pàdua (Itàlia). El projecte va ser proposat per la membre Elena Alfonsi de l’AGC (Associazione Gioiello Contemporaneo). La selecció dels autors ha estat comissariada per la Dra. Mirella Cisotto Nalon, antiga Cap del Sector d’Activitats Culturals del Municipi de Pàdua, i per la la pròpia Dra. Elena Alfonsi, que també és estudiosa d’Història de la Crítica de l’Art i Tanatòloga Cultural.

L’esdeveniment està organitzat gràcies a l’Ajuntament de Pàdua – Departament de Cultura.

 

 

Les joies, exposades a les vitrines amb què ARTESANIA CATALUNYA ha contribuït a l’exposició, representen la Joieria Devocional Contemporània, és a dir, una joia que guarda una memòria afectiva, un sentiment de devoció, precisament, molt estesa a la tradició i, antigament, dirigida sobretot a la devoció religiosa, el dol o els sentiments amorosos (joies de l’època georgiana o victoriana), que ara s’ha volgut investigar des de la perspectiva d’una sensibilitat contemporània cap als fets del nostre temps i en la realitat que ens envolta.

Un total de 80 joiers participen en aquesta mostra increïble, que es podrà veure fins el 13 d’octubre.