
29 set. EXPOSICIÓ “MELENCOLIA” A LA HANNAH GALLERY BY KLIMT02 (21 setembre a 21 octubre)
A la Hannah Gallery by KLIMT02, del 21 de setembre al 21 d’octubre, es presenta l’exposició “Melencolia o la naturalesa saturnina de l’artista”, comissariat per Nichka Marobin. A la mateixa, els artistes i joiers Gigi Mariani, Iris Bodemer, Pietro Pellitteri i Yoko Takira celebren i investiguen una de les obres més enigmàtiques i fascinants de la història de les arts occidentals: el gravat Melencolia I d’Albrecht Dürer. Tots quatre són exemples de la visió de l’actual joieria contemporània europea.
Concebuda com un segon pas d’un cicle ideal que uneix passat i present i que va arrencar amb “L’ou alquímic” el 2017, “Melencolia o la naturalesa saturnina de l’artista” és un projecte relacionat amb l’artista renaixentista alemany Alberto Durero (1471-1528) i en concret al seu gravat Melencolia I (1514). Així, els quatre artistes-joiers involucrats en aquest projecte han estat convidats a crear les seves pròpies obres inspirades en el tema de Melencolia I com una meditació sobre aquest sentiment vague, indefinit, confús i no obstant implacable, i sobre el rol i la naturalesa del propi artista.
En la inauguració hi va ser present part de la junta del JORGC com ara el President Àlex Riu, Sílvia Serra, Lluís Comín i Alfred Peris, a més del darrer guardonat Guardó Secció Artesà 2021 Nicolás Estrada. D’aquesta manera el Col·legi Oficial de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya dóna suport al fet diferencial que suposa la joieria d’autor, entesa també com a joieria contemporània o joieria artística, sovint tant incompresa com necessària.
Aquestes són algunes de les peces:
Gigi Mariani Fermall: Equilibri #2 , 2021. Plata, or groc de 18 kt, niel, acer. 4x4x4 cm. Foto per: Paolo Terzi |
Iris Bodemer Penjoll: Dimensió 2,31 , 2021. Coure, kevlar, termoplàstic. 20,5 x 7 x 0,4 cm, 10 x 7 x 4 cm De peu. Foto per: Nicole Eberwein. |
Yoko Takirai; Pietro Pellitteri. Fermall: Respir II , 2022. Plata 925 i micromalla d’acer inoxidable martellé. 7 x 7 x 2 cm. |
![]() |
![]() |
![]() |
NOTES SOBRE DÜRER
(text extret del catàleg de l’exposició, escrit per Nichka Marobin, comissària de l’exposició)
Mirant la vida de Dürer, un fil especial vincula els esdeveniments de la seva vida amb els orfebres: el seu pare en primer lloc, el seu aprenentatge, el seu primer viatge a Basilea organitzat pel germà de Martin Schongauer, també orfebre; als Països Baixos, on és honrat com un gran artista.
Aquest fil d’or presideix tota la vida artística, atorgant-li la preciositat dels seus gravats; la precisió dels seus signes; la peculiaritat del clarobscur de tots els seus gravats.
Després de més de cinc segles, la Melencolia I de Dürer provoca un encanteri increïble i alhora màgic, no només sota l’aspecte tècnic, sinó sobretot pel seu fascinant tema.
Si segons Erwin Panofsky -en la seva encara insuperable biografia- aquesta obra representa la naturalesa saturnina de l’artista i un retrat espiritual d’aquest “estat d’ànim malenconiós” i temperament propi de tot artista, hi ha hagut nombroses interpretacions d’aquest tema. llarg els anys.
Tanmateix, ja sigui que considerem les diferents interpretacions que els estudiosos han donat al llarg dels anys sobre “Melencolia I”, les eines, el quadrat màgic, la figura alada, el nen, tot aquest paisatge que es presenta davant dels nostres ulls és ple d’esoterisme, referències matemàtiques, filosòfiques, unides com un enigma simbòlic infinitament disposat a ser desxifrat, interpretat i meditat pels artistes orfebres convidats en aquest projecte expositiu, en homenatge a Alberto Durero, fill d’orfebre.
“En quadrar l’amplada d’un cercle, el seu art va ser construït per durar”.