
05 des. Guardonats dels Premis JORGC 2022
Durant l’esdeveniment de la nit de Sant Eloi es va fer entrega dels Premis JORGC d’enguany, en una brillant celebració a la Sala Gran del MACBA.
Els guanyadors són:
Premi Global JORGC: Pilar Garrigosa
Pilar Garrigosa i el President del JORGC, Àlex Riu i Oró
Pilar Garrigosa conjuga les facetes d’empresària, col·leccionista, galerista, orfebre, pintora… Possiblemente, la Pilar tingui la col·lecció de joieria contemporània més gran d’Espanya, amb més de 200 peces de tot tipus dels millors dissenyadors de joieria contemporània internacional de les darreres dècades. La seva implicació en les associacions i en el col·lectiu ha estat una constant: 14 anys a la Junta de l’A-FAD, a diverses comissiones del Col·legi, mecenas de la primera galeria de Klimt02 a Barcelona…
Premi JORGC de Disseny: Judy McCaig
Judy McCaig i la Presidenta de la secció de Dissenyadors i Creatius del JORGC, Sílvia
Serra
Joiera, gravadora y pintora escocesa que des del 1991 viu i treballa a Barcelona. Viatges, experiències i
naturalesa conformen el seu llenguatge simbòlic que transmet amb cada una de les seves peces, amb una pàtina d’origen primigeni, allò que ens és recognoscible i que ens posa en valor per la seva senzillesa i sensibilitat.
Premi JORGC de Gemmologia: Margrit Beck
Margrit Beck i la Presidenta de la secció de Gemmologia del JORGC, Elisabeth Cardó
Margrit Beck és un exponent de tota una vida dedicada a les pedres precioses. Són, doncs, 50 anys dins la indústria. Dels seus pares va aprendre a estimar, respectar i valorar la natura, sent les pedres naturals part d’ella: turmalines, safirs, maragdes, robins i un llarg etc. De fet, en el sector és coneguda com a una de les més grans expertes en pedres de colors.
Premi JORGC de Fabricació: ARGYOR
Jesús Gracia (ARGYOR) i el President de la secció de Fabricació del JORGC, Òscar
Pascual
ARGYOR rep el premi de Fabricació pel seu rol d’empresa líder en el segment de joieria nupcial, amb una forta projecció internacional. A la seva fàbrica, l’empresa s’ha especialitzat en aliances de matrimoni. Allà, de fet, s’hi dissenyen, fabriquen i distribueixen un terç de les aliances de casament d’Espanya, a més d’altres joies per casaments com ara arracades de núvia o anells de compromís.
Premi JORGC de Rellotgeria: Alfonso Mañas
Alfonso Mañas i el President de la secció de Rellotgeria del JORGC, Alfred Peris
Alfonso Mañas és una de les persones essencials en l’engranatge de la fornitura i recanvis de rellotgeria a Catalunya i Espanya. Des de la seva situació de persona clau amb una gran veterania en el sector, és un referent per a tots els clients d’Industrial Martí, on treballa des de l’any 1985, sent la persona amb la cara més coneguda davant qualsevol problema en aquest camp.
Premi JORGC de Comerç: Saterra Joiers, de Mataró
La família Rodríguez-Font (Saterra Joiers) i el Presidente de la secció de Comerç del
JORGC, Roman Pallarés
Saterra Joiers és una firma que ha estat un referent en les comarques del Vallès Oriental, Maresme i Costa Brava. Fou fundada 1977, quan el Sr. Teodor Rodríguez va apostar per una nova línia de negoci que no fos textil i, juntament amb Raimon Santandreu va obrir dues botigues de joieira i rellotgeria, a Platja d’Aro i Mataró, seguides d’una segona botiga a Mataró el 1979 i un punt de venda a Granollers el 1991. En tractar-se d’una empresa 100 % familiar, tota la família ha estat vinculada a l’empresa en un moment o altra, tant pel que fa a la gestió com de cara al públic.
Premi JORGC d’Artesania: Sara Castells
Sara Castells i la Presidenta de la secció d’Artesania del JORGC, Gemma López
De la Sara Castells podem dir gairebé que és joiera per atzar. Va començar en un taller d’una joieria d’Igualada, formant-se paral·lelament a l’Escola Massana, l’Escola Industrial i l’Escola del gremi català, que és ara l’escola JORGC del Col·legi. Va guanyar un tercer premi en el prestigiós certament Enjoia’t de l’A-FAD. El 2011 va obrir la seva pròpia botiga-taller al centre d’Igualada, on es dedica a realitzar peces d’encàrrec, personalitzades, i també les seves pròpies col·leccions inspirades en temes propers com ara la natura i la seva ciutat. El 2021 va rebre el títol de Mestre Artesà, i el 2022 va ser la principal impulsora de l’exposició “Per què la joia és cultura?”.