02 des. GUARDONS JORGC 2021: TOTS EL PREMIATS
El JORGC té entre els seus objectius commemorar i premiar les aportacions i les millors pràctiques professionals i empresarials, així com les trajectòries més prestigioses. Els guardons cerquen fomentar el vincle corporatiu entre els seus col·legiats i estimular el desenvolupament de les moltes indústries, comerços, empreses i oficis que junts aporten una part important de l’activitat econòmica a Catalunya.
Aquest 2021, el disseny del guardó ha estat renovat per la dissenyadora i joiera Núria Ruiz. Que en un gir imprevist del destí, resulta que ha estat premiada amb un dels primers guardons que porten el seu renovat estil.
La Junta de Govern del JORGC ha lliurat doncs el seu màxim guardó a la gemmòloga, dissenyadora i joiera Núria Ruiz per una vida d’amor i passió per les joies, les gemmes i el lliurament al sector i les institucions; especialment es reconeix el seu llarg període com Vicepresidenta del JORGC i presidenta de la seva comissió de l’Escola i formació.
A més, el JORGC ha premiat les següents persones i firmes de cadascuna de les sis seccions del col·legi:
- JORGC Comerç: Joieria Coma, de Girona.
- JORGC Disseny: Jordi Aparicio.
- JORGC Gemmologia: Glòria Serra.
- JORGC Artesania: Nicolás Estrada.
- JORGC Rellotgeria: Enric Pla – Espai del Rellotge de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols.
- JORGC Fabricants: Raimond Jaumandreu, fundador de la firma Superoro.
1- Premi Global JORGC – NÚRIA RUIZ
Núria Ruiz és gemmòloga per la Universitat de Barcelona i dissenyadora formada a l’Escola Massana i la Llotja.
El 1977 va obrir CUBIC, una botiga amb una façana emblemàtica i rocosa al Passeig de Gràcia de Barcelona, dedicada als minerals i joieria ètnica descoberta durant els seus viatges. Allí comença a dissenyar joies amb un estil sobri que evoluciona cap al minimalisme.
El 1992 obre la seva joieria NURIA RUIZ al carrer Pau Casals, un espai projectat per l’arquitecte Oscar Tusquets i posteriorment reformat per Rafael Sunyer. I el 2014 va traslladar el seu espai a la joieria de Rafael Sunyer.
La seva participació al Design Center del JCK Show de Las Vegas va propiciar la seva expansió al mercat nord-americà el 2000. Una expansió que també s’ha donat a través de moltes participacions a fires d’Europa i els Estats Units.
En el seu univers creatiu, la seva obsessió és acostar l’alegria de disseny a fi d’art. El seu treball es reconeix en les formes naturals i simbòliques que es porten a allò essencial. Mentre les seves primeres referències van ser els mestres joiers dels anys 20 i 30, com Fabergé, aviat va enriquir el seu univers eclèctic amb influències orientals i africanes.
Altres fonts de les que beu són el cosmos, com les col·leccions Constel·lacions, Eclipsi o Ra; i la naturalesa, perceptible en les formes vegetals de Lianas, Algas, Pistil. I a les darreres col·leccions (Miratge, Visions, Temps) aprofundeix en la recerca de la seva espiritualitat i feminitat.
La seva vida institucional ha estat paral·lela a la creativa. El 2002 va ser triada membre de la junta d’Orfebres i dissenyadors del FAD.
I des del 2006 fins aquest any ha estat vicepresidenta del JORGC i presidenta de la comissió de l’Escola del JORGC, que va impulsar amb mestria i generositat. I en un darrer gir del destí, recentment va acceptar el repte de renovar el guardó del JORGC –que la Junta li ha lliurat.
2- Premi JORGC Comerç – JOIERIA COMA
JOIERIA COMA representa una història de 57 anys i dues generacions, i un paradigma de servei a la ciutat de Girona. El 1964 Joan Coma, joier, i Rosa, van obrir la seva primera botiga al costat del Mercat del Lleó; el 1979 es van establir al carrer Nou de Girona.
Amb el temps, Narcís Coma, rellotger, i Marta Rubirola, agafen el relleu i fan de la joieria Coma un dels negocis de referència del sector a la ciutat de Girona.
Durant aquests anys han estat un exemple de negoci familiar que s’ha adaptat en tot moment als nombrosos canvis produïts.
Han estat vinculats al JORGC directament fa uns anys, amb la participació del fill Arnau a la junta de govern del JORGC.
3- Premi JORGC Disseny – Jordi Aparicio
Jordi Aparicio és un dissenyador que combina formació de joier, rellotger i instructor de fusions, transmissions i control del foc.
Va créixer envoltat de rellotges i joies al negoci familiar, reparant i creant objectes complicats.
Inicialment es va formar com a rellotger, i més tard es va especialitzar en l’àmbit de la joieria, convertint-ho així en el seu ofici.
Va estudiar a l’Escola d’Art del Treball La Industrial (Barcelona) i a l’Escola JORGC; també va realitzar una formació de perfeccionament a través d’una beca al SWATCH GROUP de Suïssa.
Des de llavors crea les seves joies, peces que exigeixen una fina disciplina i gran habilitat. Té experiència en l’àmbit de l’ensenyament, i ha cursat monogràfics tant a Espanya com a Estònia.
Així mateix, Jordi Aparicio té una llarga experiència amb exposicions tant individuals com col·lectives a tot el món, i per elles ha guanyat diversos guardons a tot Europa.
4- Guardó JORGC Gemmologia – Glòria Serra (Serra Taxacions)
Glòria Serra, la guardonada de Gemmologia d’aquest any, ha tingut tres grans camps de relació amb el sector. En primer lloc, va ser part del món comercial, ja que va obrir una botiga com a sòcia del joier Raimon Ollé i una altra pròpia.
En segon lloc, s’ha bolcat al món de la gemmologia i de la taxació: Gemòloga per la Universitat de Barcelona, especialista en diamant per HRD d’Anvers, Taxadora per l’Institut Gemmològic de Madrid, Perito Judicial de l’Associació Catalana de Perits Judicials…
Amb aquest bagatge va obrir el seu propi despatx professional: Serra Tasaciones, especialitzat en taxació de joies, pedres precioses i rellotges.
I en tercer lloc, i no menys important, ha tingut una intensa vinculació amb la gestió i activitats del Col·legi: ha estat Secretària de la Junta de Govern des del 2007 fins el darrer any, amb les legislatures dels Presidents Damià Matamala, Francesc Fayos i Àlex Riu. I no només això, sinó que els mateixos anys ha estat la vicepresidenta de la secció de Gemmologia.
5- Guardó JORGC Artesania – Nicolás Estrada
Nicolás Estrada és un dissenyador i joier artesà polifacètic. S’ha format a les escoles Llotja i Massana de Barcelona i a la Universitat de Trier a Alemanya. També ha investigat diverses tècniques en camps com la joieria tradicional de la Kabylia o la filigrana a Santa Cruz de Mompox.
En els darrers anys ha impartit conferències i tallers a universitats i centres d’art d’Anglaterra, Alemanya, els Estats Units i el Japó. En aquest darrer país va ser l’artista convidat per representar el seu país natal, Colòmbia, a la fira internacional World Art Tokyo el 2019.
És autor dels cinc títols de la sèrie de joieria publicats per Promopress en diversos idiomes i distribuïts per tot el món, dedicats a un tipus de peces en concret (anells, arracades, collarets, fermalls, braçalets).
Les seves peces tracten directament la humanitat i la sensibilitat dels seus observadors; cada joia està carregada d’un immens poder i valor. El Col·legi atorga a aquest gran artesà joier radicat a Barcelona el seu premi per desenvolupar amb les seves peces el que és extraordinari i provocador, un cant a la irreverència i a la reflexió.
6.- Guardó JORGC Rellotgeria – Enric Pla i l’Espai del Rellotge de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols
Enric Pla va ser des de petit un enamorat de la rellotgeria i, més tard, des de la seva botiga al carrer Rutlla 27 de Sant Feliu de Guíxols, ja va anar guardant rellotges pensant a fer un museu algun dia.
I es va plantejar fer-ho costés el que costés. Així, el 2000, va aconseguir que l’Ajuntament cedís un espai expositiu, que va obrir el 2006; malauradament, aquesta col·laboració no es va renovar el 2016.
Enric Pla va buscar la complicitat d’altres institucions locals, com ara l’Associació Turística Guixolenca i sobretot la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols. I així, el 2018, a la seu de la Cambra es va inaugurar el segon museu del Rellotge a Catalunya: l’Espai del Rellotge, amb un fons de 600 peces.
Un espai emblemàtic per difondre la història rellotgera, pensada i planificada de la mà d’Enric Pla.
Per això el JORGC vol reconèixer la tasca feta pel Sr. Enric Pla, Director i Comissari de l’Espai del Rellotge, i per la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols per crear i potenciar aquest meravellós racó de rellotgeria.
7.- Guardó JORGC Fabricants – Raimond Jaumandreu (Superoro)
Raimond Jaumandreu va iniciar la seva trajectòria fa 56 anys. Va començar a diversos tallers de la zona de Mataró: el 1965 al Taller Suros, el 1968 va passar al taller de Masriera i el 1971, al taller Vilaparés.
Va ser el 1973 quan va començar a treballar pel seu compte, i el 1976 va fundar la societat Saterra Joiers al costat de la Família Rodríguez Macià.
El 1990 va passar al món de la distribució per a Espanya, Portugal i Andorra de la marca Superoro, fundant l’empresa Superoro Hispano Italiana S. A. amb la família Rigon i la família Matteazzi, propietaris de Superoro a Itàlia.
El 2010 va fer el salt a la fabricació amb la seva marca, Black and White, que es realitza amb matèries primeres espanyoles i és manufactura a les ciutats italianes de Valenza i Vicenza.
I avui, el 2021, la marca Black & White ja és present a 12 països. Per aquesta extraordinària evolució, la secció de fabricants del JORGC ha donat el premi de Fabricació JORGC al Sr. Raimond Jaumandreu.