El laboratori d’assaig i contrast de metalls preciosos del Col·legi Oficial de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya té el seu origen en el any 1989, acollit a la estricta reglamentació de fabricació i comercialització de metalls preciosos (Llei 17/1985 i R.D. 197/1988).
El laboratori del Col·legi analitza i contrasta anualment una gran quantitat de peces d’or i plata, procedents de tot Espanya i països estrangers proveïdors de joieria com Itàlia, Turquia, China, e India.
El laboratori JORGC treballa amb més de 300 clients. L’objectiu final del laboratori passa per avalar la màxima qualitat de totes i cadascuna de les peces de joieria que els seus clients comercialitzen a Espanya i arreu del món.
Els nostres serveis s’ofereixen a col·legiats i no col·legiats, tot i que els membres del Col·legi disposen d’unes condicions econòmiques molt més avantatjoses.
Mitjançant els processos d’anàlisis i contrast, el laboratori del JORGC certifica el percentatge en pes del component principal dels objectes de metalls preciosos sotmesos al assaig segons el mètode corresponent depèn del metall. Un cop considerat el resultat com acceptable es procedeix al marcat de cada objecte amb el punxó oficial, abans de la seva comercialització. La base legislativa es troba a la Llei 17/1985, de 1 de juliol, i el Reglament 197/1988.
Segons estableix la Llei fins el moment, el Laboratori de Metalls del JORGC realitza els anàlisis segons les tècniques de potenciometria (plata) i de copel·lació (or). A més a més, complementa les anteriors amb el mètode de “Fluorescència de raig X” (XRF) como mètode complementari als ja existents, amb els avantatges del seu caràcter no destructiu i la capacitat de determinar, no nomes el contingut d’or i plata sinó la composició complerta d’altres aliatges.
El laboratori C2 del JORGC, autoritzat per la Generalitat de Catalunya per el desenvolupament de aquesta activitat, es un de ells i se ha convertit a l’actualitat en un referent a Espanya.