Seguretat

La seguretat és potser el tret més específic que, a nivell d’operativitat comercial, ens diferencia d’altres sectors. Donat l’alt valor dels nostres productes, les joieries i rellotgeries són un dels blancs preferits per la delinqüència. I, per això, la Llei de Seguretat privada ens obliga a unes especials mesures de prevenció i seguretat (caixes fortes, connexió a centrals d’alarmes, vidres blindats…).

Una de les àrees on el Col·legi ha destinat més esforços però on menys coneguda és la seva feina, és precisament el camp de la seguretat pública i el control de la delinqüència.

El JORGC centralitza totes les dades de sinistralitat a Catalunya, i és reconegut per les forces i cossos de seguretat com l’interlocutor de referència. Aquesta tasca no és, ni molt menys, un tema estadístic. Ens serveix per a reclamar insistentment a les administracions i a la societat en general un esforç més decidit per a combatre aquesta amenaça que ens afecta especialment. Més de 40 mitjans de comunicació es van fer ressò de la nostra preocupació a la darrera roda de premsa del mes de març.

El JORGC és part del Consell de Seguretat Privada del Departament d’Interior de la Generalitat, i té signat un conveni bilateral amb la Secretaria de Seguretat per a coordinar amb l’administració accions de millora i prevenció. En aquests moments s’estan tractant amb el Departament d’Interior de la Generalitat modificacions a la normativa de seguretat privada i el control de la proliferació d’empreses de compra-venda, que poden esdevenir punts per donar sortida al mercat de mercaderia robada a petita escala.

Les estadístiques del JORGC indiquen que, els darrers anys, coincidint amb l’entrada en funcionament del Sistema d’Alerta Avançada del JORGC, al qual podeu accedir des d’aquesta web, els sinistres contra el sector a Catalunya han baixat, especialment el 2014.

La política del JORGC passa per una contínua interrelació amb els cossos de seguretat. I per això en general el Col·legi planteja que la principal raó d’aquesta evolució negativa no radica en una manca d’activitat de les policies. Segons hem defensat en molts fòrums, la reivindicació ha de ser un codi penal que castigui amb major duresa delictes dels quals moltes vegades gairebé en resulta condemna.

El JORGC, en coincidència amb altres institucions del sector, ha estat demanant des de fa anys diversos canvis en el Codi Penal, i el 2010 ha aconseguit algunes millores. Si bé no ha sortit recollit tot el que preteníem introduir, sí que finalment i, com a primer pas, hi ha hagut algunes millores:

  • Tres accions criminals comeses per a provocar un increment de la pena (abans eren quatre).
  • El jutge pot prohibir al delinqüent residir al mateix lloc de les víctimes en cas de faltes (abans només en cas de delictes).
  • La utilització de menors de 14 anys ara permet incrementar la pena en la qualificació del delicte de furt.
  • Robatoris en domicili incrementen la pena (això protegeix més els professionals amb el mostrari al seu domicili).
  • L’ús fraudulent de targetes de crèdit o de medis informàtics pot suposar un delicte d’estafa (abans no).
  • Apareix la figura de l’associació il·lícita transitòria per a grups criminals (abans aquests havien de ser estables i de durada indefinida).
    Addicionalment, el JORGC s’encarrega de:
    • passar alarmes de seguretat.
    • pagar la defensa legal en casos d’atracament amb força contra persones o propietats quan els delinqüents són atrapats.
    • assessorar sobre la normativa legal i ajudar en cas d’inspeccions de seguretat.
    • oferir convenis amb empreses asseguradores i de seguretat.
    • en algunes demarcacions, fer reunions de treball i formació amb els Mossos d’Esquadra.
    • tramitar permisos d’armes.
    • conscienciar els mitjans de comunicació del dèficit de seguretat existent al sector mitjançant rodes de premsa.