AQUESTS SÓN ELS GUANYADORS DELS PREMIS JORGC 2024

AQUESTS SÓN ELS GUANYADORS DELS PREMIS JORGC 2024

El Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya ha atorgat els seus PREMIS JORGC 2024 als següents professionals i empreses:

  1. Premi Global JORGC: QUERA
  2. Dissenyadors i Creatius: TASSO MATTAR
  3. Comerç: GRUP VERA JOIERS
  4. Artesania: ANNA RAFECAS
  5. Gemmologia: MIQUEL BARBERÀ
  6. Rellotgeria: XAVIER TOMÀS i JAVIER MARTÍNEZ
  7. Fabricació: D’OR JOIERS

 

1. QUERA, PREMI GLOBAL DEL JORGC

El premi global ha recaigut en aquesta ocasió en la firma de joieria i rellotgeria QUERA.

Quera Girona

Tres generacions de la família Quera

 

QUERA és una joieria i rellotgeria amb més de 135 anys d’història i sis generacions de la família al capdavant del negoci. Una història indissolublement lligada a la ciutat de Girona, de la qual ha estat símbol de la seva excel·lència comercial des de fa dècades.

La història de la joieria va començar l’any 1887, quan Pere Quera Bosch va obrir una petita botiga d’argenteria i reparacions en un local del carrer de l’Argenteria de Girona. La ubicació no era casual, ja que a finals del segle XIX tots els negocis encara estaven agrupats per gremis, i aquest era el dels argenters i comerciants del metall.

Avui en dia, la seu i boutique principal de la joieria segueixen en el mateix enclavament que l’original de 1887. Ara dirigeixen la joieria la cinquena i la sisena generació de la família Quera, que han assumit el relleu generacional aportant modernitat, prestigi i avantguarda però mantenint l’esperit i la filosofia dels seus predecessors: atenció, coneixement, autoexigència, passió i excel·lència.

Orgullosos de tot el llegat assolit, QUERA va iniciar el 2016 una expansió amb l’obertura d’una segona boutique a Alacant i una online. Aquest creixement s’ha vist reforçat el 2024 amb dues noves boutiques a Màlaga i a Sant Sebastià que marquen un nou horitzó en l’avenir de l’empresa.

L’aposta per la més alta qualitat i el tracte proper i excepcional segueixen sent els valors familiars innegociables en cadascun dels punts de venda. Com també ho és la seva aposta pel factor humà, que es demostra en els diversos cursos i formació que han fet pels seus empleats a l’Escola JORGC.

En un món globalitzat on el tracte personalitzat al clients és primordial, el coneixement del producte que es vol vendre fa que el públic final confiï i cregui més en la seva joieria i rellotgeria de confiança. I aquesta, a Girona, Alacant i ben aviat a Màlaga i Sant Sebastià, porta el nom de QUERA.

 

2. Premi JORGC Disseny – Wilhem Tasso Mattar

 

Els seus orígens personals i joiers són a Alemanya, on va estudiar a la Hochschule Pforzheim i va obrir la galeria MATTAR a Colònia entre el 1979 i el 1989. El 1984 va ser el fundador del Forum für Schmuck und Design, l’organitzador del simposi biennal Ars Ornata Europeana.

Ha exposat a galeries de tota Europa. Utilitza no només metalls preciosos, sinó també materials bàsics i poc comuns en la joieria, tals com alumini, formigó, marbre, cautxú, ossos… La seva obra s’allunya de les convencions fixes i sorprèn una vegada i una altra amb dissenys extraordinaris, que testimonien una lleugeresa inesperada i una elegància atemporal.

Des del 1994 viu i treballa a Artà, Mallorca.

Si haguéssim de resumir la seva creació, diríem que la joia de Tasso és una joia d’expressió individual, però que alhora reflecteix de manera comunicativa la cultura i la societat contemporània.

 

3. Premi JORGC Artesania – ANNA RAFECAS

Anna Rafecas és graduada en Arts Aplicades i Oficis Artístics per l’Escola Llotja de Barcelona. Ha estat deixebla d’Andreu Vilasís i Imma Gibert i estudià disseny gràfic a l’Escola Eina amb Xavier Mariscal.

Actualment és la cap d’àrea del departament de joieria a l’escola d’art Arsenal de Vilafranca del Penedès.

La seva tasca ha estat reconeguda amb, d’entre altres, diversos premis com el finalista Aureli Bisbe, premis nacionals de l’Ensenyament de les Arts Fundació Joan Miró Barcelona.

Ha exposat la seva obra en certàmens i seminaris de tot el món. Actualment es troba a espais com el San Francisco Museum of Contemporary Hispanic Art o el Florida Museum of Hispanic and Latin American Art.

Gran artesana, creativa, divulgadora, lluitadora. Un mirall on molts artesans es reflecteixen. I la seva llum arriba molt més enllà, sempre ajudant, sumant, construint, formant.

 

4. Premi JORGC Gemmologia – MIQUEL BARBERÀ

El premi de Gemmologia JORGC 2024 reconeix el talent i trajectòria d’un creador apassionat, MIQUEL BARBERÀ. Un artista intemporal forjat en un univers mitològic.

A principis dels anys 90, després d’haver cursat els estudis de Geologia i Gemmologia, s’especialitza en gemmes de color úniques i excepcionals. L’any 1999 obre la seva Galeria HÀBIT a la Plaça Francesc Macià de Barcelona. Actualment, la Galeria / Atelier HÀBIT by Miquel Barberà està situada al Barri Gòtic, a tocar de la plaça Sant Felip Neri.

La seva sensibilitat i imaginació li permeten descobrir les formes vives que subjeuen en l’ànima dels metalls nobles i en les més belles gemmes. Les seves creacions transgredeixen allò que és temporal i li permeten estar fora de les tendències, atès que les seves obres són, en si mateixes, tendències que harmonitzen amb els temps.

Tres peces de Miquel Barberà – a l’esquerra, el fermall TALISMAN

L’any 2013 rep el diploma de Mestre Artesà en l’ofici de dissenyador de joies, i el 2020 la peça “TALISMAN” rep el guardó SCHMUCK AWARD a la millor joia del món amb pedra del color. Les seves joies han estat també presents en fires internacionals, en el món del cinema i en els Òscars de Hollywood.

 

5. Premi JORGC Fabricació – D’OR JOIERS

D’Or Joiers, fundada el 1964 per Ramón López i Rafael Carbonell a Barcelona, va néixer com un petit taller dedicat a la fabricació de joies per al mercat local. L’empresa va créixer gràcies al seu compromís amb una joieria de qualitat, on es combinen tècniques artesanals amb la tecnologia més avançada.

Durant els anys 80, el taller va experimentar una evolució destacada amb la col·laboració de la prestigiosa dissenyadora Elsa Peretti, qui va treballar estretament amb D’Or Joiers en la creació de les seves emblemàtiques col·leccions.

Al 2013 el Sr. Ramon López va ser distingit amb el Premi JORGC per la seva trajectòria. Actualment, D’Or Joiers compta amb un equip de més de 70 persones.

Amb aquest premi es reconeix l’excel·lència dels processos i la qualitat de la que sense cap dubte és un referent a tota Espanya en la fabricació de l’alta joieria.

 

6. Premi JORGC Comerç – GRUP VERA JOIERS

 

Eduard Vera es va formar a l’escola de rellotgeria la Mercè. Al 2004 crea Watch Expert, un taller de rellotgeria que donava servei a les botigues de la província de Girona. I el 2007, en un context de disminució de comerços per falta de relleu generacional, inicià un projecte que ha fet possible la continuïtat d’alguns d’ells, respectant fins i tot el seu antic nom.

Primer va agafar el traspàs de la Joieria Miquel Quera d’Olot i al mateix temps el seu taller va esdevenir també en botiga a Vera Joiers Sant Feliu de Guíxols. El 2016 s’hi va sumar Vera Joiers a Palamós, i es crea el GRUP VERA. Aquest 2024 han incorporat la Joieria Casademunt a Ripoll, botiga centenària de la qual, com a tants negocis, els seus propietaris es jubilaven sense un relleu que fes perdurar el projecte i que hagués deixat el territori sense cap joieria.

La filosofia del GRUP VERA és, doncs, que els seus establiments posin en valor la feina dels botiguers del nostre país, conservant el patrimoni local i sent joieries de poble modernes i actuals.

 

6. Premi JORGC Rellotgeria – BARTOMEU ROCABERT

 

El guardó de Rellotgers JORGC 2024 es dóna a dos mestres rellotgers per la seva gran tasca formativa l’IES la Mercè, l’únic centre reglat d’ensenyament de rellotgeria de tota Espanya.

El Javier Martínez és professor de 2n any a l’escola. Amb els títols d’Enginyer Tècnic Mecànic i Enginyer de Materials, va treballar inicialment al sector industrial com a Enginyer de producte i de fabricació de prototips amb les primeres màquines de fabricació en 3D.

L’any 2007 decidí provar els estudis del Cicle de Rellotgeria, treballant posteriorment al sector i per compte propi. I el 2016, amb la jubilació del reconegut mestre Josep Matas, s’incorporà com a professor de Rellotgeria fins el dia d’avui.

El Xavier Tomàs va mostrar des de molt jove un interès per la mecànica i sobretot per aquells mecanismes continguts en un rellotge. Posteriorment, estudiant arts gràfiques va voler especialitzar-se en el disseny i la impressió de les esferes dels rellotges per acabar estudiant rellotgeria a l’IES La Mercè i dedicar-se, com rellotger autònom, a les reparacions i restauracions de rellotges antics.

El 2017 va ser escollit per formar part del professorat de la branca de fabricació mecànica (micromecànica) de rellotgeria a l’IES Mare de Déu de la Mercè fins avui. El 2019 va ser distingit amb el guardó de mestre rellotger divulgatiu de la Generalitat de Catalunya.

 

El Premi JORGC

El premi JORGC va ser dissenyat al 2021 per l’antiga vicepresidenta i Premi Global JORGC 2021 Núria Ruiz. Un trofeu simbòlic que combina els diversos oficis i sectors del Col·legi.

Estan representats per 4 materials diferents: fusta, metacrilat, mineral i metall, continguts en una petita escultura formada per un quadrat, un cercle i un triangle. Una trilogia geomètrica.

J de JOIERS: metall (suport de plata per contenir la piràmide)

O d’ORFEBRES: fusta de faig inclinada representant l’estellera

R de RELLOTGERS: un cercle, símbol del temps i esfera de rellotge

G de GEMMÒLEGS: un mineraloid, shungita, en forma de piràmide

C de CATALUNYA: les 4 barres catalanes cisellades a la fusta