“ARTE DE AMAR”, nova exposició joiera a Madrid

“ARTE DE AMAR”, nova exposició joiera a Madrid

L’AEJPR (Asociación Española de Joyeros, Plateros y Relojeros) ens ha informat de la propera inauguració d’una nova exposició de joieria ubicada a Madrid. Es tracta de l’exposició Arte de Amar, que de l’11 al 17 de setembre acollirà la Real Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, que es troba en ple centre de Madrid. L’accés a l’exposició és gratuït i es pot visitar de dilluns a diumenge de 10:30 a 19:30h.

Jesús Yanes Merchante (Madrid, 1933), artífex de l’exposició, es va inspirar durant més de set anys en la descàrrega eròtica del llibre més audaç de la Bíblia, el Càntic dels Càntics, traduït per Fray Luis de León, i en els díptics elegíacs de l’Ars Amatòria d’Ovidi, per llançar una col·lecció de joies escultòriques que condensen l’art, l’or i la plata, als versos d’una vintena de poetes universals.

La col·lecció Arte de Amar està inspirada en l’orfebreria visigoda, que té el seu origen al Tresor de Guarrazar descobert el 1859 durant el regnat d’Isabel II, a Guadamur, a Toledo. El tema central de totes les peces és l’amor, i per a la seva expressió i presentació s’ha disposat la més adequada escenografia, que s’articula i s’estructura en cinc fases: Amor Diví, Amor Humà, Amor i Mitologia, Amor Eròtic i la seva Diversitat, i Amor en el disseny avantguardista. La col·lecció és una “exquisida abraçada” entre obres d’alta joieria, escultura i el culte de la poesia intel·lectual.

La col·lecció està composta per 18 peces exclusives tallades amb metalls i pedres precioses que van des de diamants i maragdes passant per ametistes, que donen com a resultat escultures que són avantguarda, amb alguna peça molt figurativa que enforteix l’acció poètica de versos escrits fa centenars d’anys.

Arte de amar es va exposar per primera vegada a la Sala de Música de l’edifici Sant Pere Màrtir del Campus a Toledo, coincidint amb la lectura de la Tesi Doctoral de José Colino “Història d’un èxit: cinc generacions de joiers Yanes” a la Universitat de Castella-la Manxa, un acte en què, celebrant el 160è aniversari de la firma Yanes, es va rendir homenatge a Claudio Yanes, fundador de la saga.

El joier Jesús Yanes Merchante, besnét de Claudio Yanes, origen de la saga joiera Yanes, va ser nomenat, per la seva tasca de difusió de la joieria visigòtica, Cavaller Visigot d’Honor de les XIV Jornades Visigodes de Guadamur.