ASSEMBLEA ANUAL DEL JORGC 2022

ASSEMBLEA ANUAL DEL JORGC 2022

L’Assemblea General de Col·legi Oficial de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC) es va celebrar el dilluns 27 de juny.

Tota la informació presentada està disposició dels col·legiats. Podeu trobar-ho a Qui som -> Transparència -> Anys 2020 – 2021 (o be fent clic aquí – documentació de l’Assemblea).

Durant l’acte, que ha tingut lloc a l’Auditori del Col·legi d’Agents Comercials de Barcelona (al que al JORGC agraeix el seu suport), han intervingut el president del JORGC, Àlex Riu, el Vicepresident 3er Carles Tubella i el secretari de la Junta de Govern del JORGC, Òscar Pascual, i el Director General Joan Ignasi Moreu.

A la presentació es va destacar especialment la recuperació gradual de la crisi originada pel Covid en l’activitat i en els resultats econòmics. El president Àlex Riu va remarcar que en totes les àrees els ingressos s’han recuperat, en especial els laboratoris i l’Escola JORGC. També s’ha anat recuperant el pols institucional i d’activitats; així es va recuperar el tradicional sopar de Sant Eloi i l’entrega dels premis del Col·legi, que han estat completament redissenyats per la joiera Núria Ruiz..

També es va fer una anàlisi pormenoritzada del treball fet (i encara en curs) de cara a una possible modificació de la Llei de Metalls preciosos, amb l’objectiu de fer-la menys feixuga per a les empreses del sector. S’apunta a un sistema de contrast voluntari per als fabricants i artesans espanyols, així com països de la U.E. El punt que encara s’està definint és com procedir al control del mercat si el contrast passa a ser voluntari, i no obligatori com fins ara.

Des del punt de vista econòmic, el Director General va explicar amb detall l’impacte de la nova crisi accelerada per la guerra ucraïnesa i la situació de hiperinflació que s’està desenvolupant. Per aquest motiu, el Col·legi ha preparat un segon pressupost per al 2022, molt més conservador, ja que l’entorn s’esta fent més difícil (apujada del preu de l’or, escasetat de diamants pel boicot econòmic a Russia, increment de costos energètics i laborals, etc). En tot cas, es preveu unes pèrdues moderades (al voltant dels 41.000 €) que es podran absorbir gràcies a les decisions preses al 2020 i 2021. En especial destacar que el Col·legi ja ha pagat totalment la hipoteca de les seves oficines, i disposa ir-se ‘un fons de liquiditat important gràcies als als préstecs COVID amb aval que es van demanar al 2020 per valor de 320.000 €, i que just ara s’estan començant a amortitzar. Finalment va remarcar la gran dedicació i esforç de tot l’equip humà del Col·legi, que es va posar de relleu a la presentació de les actuacions fetes al 2021 a la Memòria.

Com part del pressupostos, es va aprovar l’actualització de les quotes col·legials, que no s’havien modificat des de l’any 2019; per al 2022 tindran un augment en general del 3%; l’augment serà efectiu a la 2ª meitat de l’any, per la qual cosa al total anual l’augment serà del 1,5%. També es van confirmar les tarifes de les diferents àrees de servei del Col·legi (Laboratori de Metalls, Laboratori Gemmològic, Assessoria Fiscal-Comptable i Assessoria Laboral).

Tant la memòria d’accions com el tancament econòmic i l’exercici del pressupost en curs van anar a aprovats sense cap vot en contra.

Posteriorment, l’Assemblea va debatre alguns punts; el Col·legiat Carles Baguena va tenir una especial incidència en diferents temes relacionats amb la gemmologia (en especial el respecte a la nomenclatura CIBJO) i va felicitar al JORGC per la nova web, molt millorada respecte l’anterior.