ASSEMBLEA GENERAL ANUAL DEL JORGC (26 juny 2023) – El resum

ASSEMBLEA GENERAL ANUAL DEL JORGC (26 juny 2023) – El resum

L’Assemblea General de Col·legi Oficial de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya (JORGC) ha tingut lloc aquest dilluns 26 de juny a l’Auditori del Col·legi d’Agents Comercials de Barcelona (al qual el JORGC agraeix el seu suport).

A la reunió, encapçalada pel president del JORGC Àlex Riu, també hi van participar els vicepresidents David Vendrell, Rosa Tous i Carles Tubella, així com el secretari de la Junta de Govern del JORGC, Òscar Pascual, i el Director General Joan Ignasi Moreu.

Els col·legiats tenen a la seva disposició tota la documentació presentada a la web del Col·legi, a la secció de “Transparència”: https://jorgc.org/qui-som/transparencia/

A la presentació es van destacar especialment les diverses accions realitzades a les diferents àrees d’acció del Col·legi. Aquestes es van incrementar respecte al 2021 gràcies a la superació de la pandèmia i a la gran dedicació i esforç de tot l’equip humà del Col·legi, que es va posar en relleu en la presentació de les actuacions realitzades el 2021 a la Memòria. Alguns dels aspectes més remarcats van ser:

  • Al Laboratori de Metalls, l’important treball orientat a una modificació futura de l’actual normativa de metalls preciosos (tendint a passar a un sistema de contrast oficial de caràcter voluntari), així com l’important problema que ha afectat els laboratoris d’Espanya en exigir-se nous requisits per al seu funcionament, molt més costosos i complicats.
  • El laboratori Gemmològic ha invertit el 2022 la pràctica totalitat de la seva facturació en nous equips d’última generació, com ara el proporcionoscopi OGI Scanox, el Colorímetre EOD Gemchrom i el Gempen Premium Gemometrics.
  • L’Escola ha aconseguit xifres rècord de facturació, i se’n van celebrar els 30 anys d’història.
  • La Comissió de Sostenibilitat va ser especialment activa, culminant la seva acció amb el “Manifest de Sostenibilitat JORGC”. En aquest 2023 ja està avançat a posar a disposició dels col·legiats nous recursos com una guia per fer els primers passos, llistats de proveïdors rellevants per a pràctiques sostenibles, etc.
  • En l’àmbit d’accions per a la promoció, es va destacar el gran èxit que va suposar l’exposició organitzada directament pel Col·legi Per què la Joia és Cultura?, amb motiu de la capitalitat cultural catalana de la ciutat d’Igualada, amb la participació de 54 artesans i joiers catalans, totes les escoles de joieria de Catalunya i diversos establiments comercials i firmes majoristes de diamants.
  • També es va destacar la cooperació amb l’Acadèmia Catalana del Cinema als seus premis Gaudí, amb TV3 i el seu programa estrella “Eufòria” i, és clar, una nova edició dels Premis JORGC, amb el seu tradicional gran acte institucional de Sant Eloi.

Des del punt de vista econòmic, el Director General va explicar com l’any 2022 es va afrontar amb un pressupost molt cautelós, en començar la guerra d’Ucraïna i afectar directament l’entorn i el propi sector (pujada del preu de l’or, escassetat de diamants pel boicot econòmic a Rússia, increment de costos energètics i laborals, etc. Afortunadament, l’entorn general va ser millor del que s’esperava inicialment, la qual cosa va permetre al Col·legi acabar amb un lleuger superàvit, i començar a tornar els crèdits sol·licitats amb aval ICO obtinguts a l’inici del període excepcional del COVID. També, per primera vegada en molts anys, la xifra resultant de les quotes col·legials va veure una lleugera millora respecte l’any anterior.

Com a part dels pressupostos, es va aprovar l’actualització de les quotes col·legials en un 2,9 % a partir de la segona meitat del 2023, i la inversió dels actius de liquiditat del Col·legi en opcions de màxima seguretat com a lletres del tresor.

Tant la memòria d’accions com el tancament econòmic i l’exercici del pressupost en curs van ser aprovats per unanimitat. Els comptes del 2022 ja estan auditats satisfactòriament.