Crònica de Sant Eloi en texans & la nit de Sant Eloi

Crònica de Sant Eloi en texans & la nit de Sant Eloi

El darrer 30 de novembre, el JORGC va oferir una jornada carregada d’actes i celebracions per conmemorar la tradicional celebració del patró dels joiers i orfebres, Sant Eloi. En total es van reunir al voltant de 200 professionals i empreses del sector.

L’esdeveniment principal va ser la nit de Sant Eloi. En aquest marc es va fer l’entrega dels premis del Col·legi, la celebració dels 30 anys de l’Escola JORGC i l’entrega dels diplomes als graduats. Es va convidar a tots els integrants del sector joier català, fossin col·legiats o no, a la tradicional trobada, que en aquesta ocasió va tenir lloc a l’emblemàtica Sala Gran del Convent dels Àngels, que és part del MACBA. L’acte, dirigit per la presentadora televisiva Laura Sangrà, gairebé va desbordar la capacitat del recinte en congregar 145 persones.

En primer lloc va celebrar-se un emotiu acte pels 30 anys d’història de l’Escola del JORGC. Mitjançant diversos vídeos es va fer un repàs d’aquesta efemèride, i de l’actualitat i potència formativa de la institució. Així mateix, es va fer entrega per part del president del Col·legi dels diplomes de fi d’estudis a les tres alumnes que s’han graduat aquest 2022, les noves joieres Mariana Bilbao Gónzalez-Dueñas, Emma Boussin i Pei Chen Liu.

A continuació va fer-se l’entrega dels premis del JORGC 2022, que aquest any han correspost a:

· Premi JORGC Global: Pilar Garrigosa
· JORGC Disseny: Judy McCaig
· JORGC Gemmologia: Margrit Beck
· JORGC Fabricación: ARGYOR
· JORGC Rellotgeria: Alfonso Mañas
· JORGC Comerç: Saterra Joiers, de Mataró
· JORGC Artesania: Sara Castells

A la part final de l’acte el President del Col·legi, el Sr. Àlex Riu, va recalcar el valor que representa l’Escola JORGC de cara a les futures generacions de professionals, i va posar èmfasi en la importància de que un sector sigui capaç de reunir-se i reconèixer les seves millors pràctiques. La Sra. Montserrat Ballarín, Regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Interior i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona es va congratular de l’excel·lència que representa el comerç de joieria. Va tancar l’acte la intervenció de la Sra. Immaculada Barral Viñals, directora general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació de la Generalitat de Catalunya, que va reflexionar sobre el valor de la joia i va agrair al sector la seva aportació en nom de la Generalitat.

 

Una novetat d’aquest any ha estat la celebració, en un to molt més informal i lúdic, d’un acte al migdia més enfocat a compartir un aperitiu entre professional en to distès. Batejat com Sant Eloi en texans, va suposar un animat punt de trobada durant el qual el President del Col·legi, el Sr. Àlex Riu, va aprofitar per celebrar l’èxit de l’última i molt recent exposició del JORGC, “Per què la joia és cultura?”. Així mateix, va haver-hi una divertida presentació de les tradicionals postres que es consumeixen a Catalunya per celebrar Sant Eloi, el martell de Sant Eloi, per motius evidents pels que coneixen la forma d’aquesta delícia pastissera.

Encara va quedar temps per recitar coralment, amb l’ajuda de diversos artesans i el representant d’Artesania Catalunya, un emotiu poema destinat a que Sant Eloi protegeixi els joiers i els seus tallers, recitat tradicionalment en alguns tallers catalans.