El sector joier acomiada a Carlos Moreno

El sector joier acomiada a Carlos Moreno

Recentment s’ha posat en coneixement del JORGC la defunció del Sr. Carlos Moreno el darrer mes de gener, amb 96 anys.  Reproduïm en la seva pràctica integritat la notícia que Duplex li ha dedicat:

Carlos Moreno va ser un dels fundadors de SAYMOR (Sala y Moreno S. A.), una de les fàbriques de joieria que, juntament amb altres com Octavio Sardà, Jordi Elías, Adolfo Druguet, Carlos Ramón, Pepe Maldonado o Ramón Recasens, per citar només a alguns, van ser capaços de canviar la mentalitat dels tallers tradicionals de joieria per convertir-los en fàbriques professionalitzades, i que van aconseguir portar l’esplendor de la joieria catalana entre els anys 60 i 90 arreu del món.

Gemmòleg de professió i vocació, avui seria considerat un emprenedor, ja que sent el menor de 15 germans, sense pare des dels 4 anys i emigrat del Valladolid natal, va crear un negoci des de zero. Des del primer moment va tenir una clara tendència a obrir-se a l’exterior i entre molts exemples que en donen fe, cal esmentar que va ser dels primers set joiers espanyols en exposar a la Fira de Basel quan era només una fira de mostres, a més de participar en innombrables missions comercials i fires per Europa, Amèrica i Àsia.

En altres àmbits de la seva vida, cal destacar que va ser part de la primera promoció de gemmòlegs que va sortir de la Universitat de Barcelona i que es va graduar a la prestigiosa Gemmological Association of Great Britain. Va participar activament amb persones molt arrelades a la joieria catalana al Cercle de Joiers, va ser un membre molt rellevant en els Òrgans de Govern del Gremi de Joiers, Rellotgers i Argenters de Barcelona i de la Federació Catalana de Joiers, Orfebres i Rellotgers, germen de l’actual Col·legi, i va formar part del Comitè d’organització del certamen Barnajoya, en  la fira de Barcelona.

Amb ell se’n va un altre dels integrants del grup d’emprenedors joiers catalans dels 60, un home honest, recte i treballador, que sempre tenia un somriure per a tothom i del qual es deia que era capaç de tancar acords importants amb només una encaixada de mans.

En paraules de Pedro Pérez, gerent de Grupo Duplex, «Carlos Moreno va ser una persona que no va passar per la vida terrenal, s’hi immortalitzà en ella i en el sector joier. El seu record romandrà unit als qui el coneixíem i tractem; estarà sempre vinculat a la seva família i als que el vam conèixer. Sento un orgull enorme d’haver compartit amb ell moments inoblidables».