ELS JOIERS JORDI APARICIO, LLUIS COMÍN, CLARA NIUBÓ i RAMON PUIG CUYAS A LA I BIENNAL D’ARTESANIA CATALANA

ELS JOIERS JORDI APARICIO, LLUIS COMÍN, CLARA NIUBÓ i RAMON PUIG CUYAS A LA I BIENNAL D’ARTESANIA CATALANA

El director general de Comerç i del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball, Jordi Torrades, acompanyat de la curadora i presidenta de l’Associació de Galeries d’Art de Catalunya (GAC), Mónica Ramon, ha presentat avui la I Biennal d’Artesania Catalana, iniciativa que compta amb la col·laboració del GAC i que té per objectiu posicionar i exportar el talent dels artesans i artistes de Catalunya al món, i potenciar la seva comercialització a nivell internacional

Aquesta primera edició de la Biennal està dedicada a la creació artesana i artística contemporània i consta de  l’exposició Visions of Catalonia. Crafting Art, una selecció de les obres de 31 artesans i artistes catalans, que es podrà visitar fins el 19 de setembre al Centre d’Artesania Catalunya (Banys Nous,11) i  que es preveu que faci una itinerància internacional el 2022. Avui també s’ha posat en marxa la pàgina web de la Biennal http://visionsofcatalonia.com ) i s’ha presentat el catàleg de l’exposició que han de ser la finestra digital i física per obrir el sector a mercats internacionals.

En el marc de la presentació, el director Jordi Torrades ha assenyalat que aquesta iniciativa s’emmarca en el Pla d’internacionalització d’Artesania Catalunya del CCAM, que té per objectiu “impulsar el prestigi i reconeixement internacional ”. Una actuació, “que se suma a d’altres accions per promoure la presència i reconeixement dels artesans a l’exterior”, ha explicat . Així mateix, també ha explicat que en aquest primer any de la Biennal “s’impulsaran accions de comunicació a nivell de Catalunya i també a l’estat espanyol, així  com actuacions orientades a establir contactes comercials a nivell internacional per portar l’exposició a diferents ciutats europees el 2022,”.

 

I BIENNAL D’ARTESANIA CATALANA

Aquesta primera edició la Biennal està dedicada a la vessant de l’art. L’objectiu és difondre les noves expressions de l’art i l’artesania contemporània de creadors locals, divulgant i reconeixent la tècnica i procés artesà de l’ús dels materials per part dels creadors i el concepte darrere de la seva obra i creació. Està previst que les properes edicions es centrin en el paper de l’artesania des d’altres vessants com ara disseny o els materials.

Els elements de la biennal són l’exposició Visions of Catalonia. Crafting Art, un catàleg i una web que recull els artistes i artesans amb les seves obres més recents.

La web http://visionsofcatalonia.com s’ha creat com a eina de difusió a nivell local i internacional. Conté un directori de creadors que s’anirà ampliant i una secció de notícies. Els continguts i la documentació queden de manera permanent al web un cop acabi cada una de les edicions de la Biennal.

El catàleg d’aquesta edició, en tres idiomes, es pot descarregar aquí

 

L’EXPOSICIÓ: VISIONS OF CATALONIA.CRAFTING ART

L’exposició consta de peces de 31 creadors que desenvolupen el seu treball a Catalunya, aquestes peces estan fetes amb tècniques artesanes, que van des del paper al metall, passant per la ceràmica, la fusta o el tèxtil per posar alguns exemples. Els creadors en algun moment o en tota la seva producció han necessitat alguna de les diverses tècniques artesanals i mostren en les obres el domini de l’ofici.

En paraules dels comissaris, Rubén Torres i Mónica Ramon ”les obres triades es troben en el punt entremig on conflueixen l’art, el disseny i l’artesania. El procés de cada obra és molt innat i ajuda els artistes a fer creacions que, sense un domini d’una tècnica artesana, serien molt difícils de fer. En aquesta selecció d’obres es dona importància a la matèria de les peces, però també a la tècnica i a l’estètica final”.

Entre la selecció de creadors es troben noms com el de Stella Rahola, jove artista recentment guardonada amb el Premi d´Escultura 2021 de la Fundació Vila Casas, o el mestre joier Ramon Puig Cuyás, Mestre Artesà que ha estat convidat al Royal College of Art, la universitat més important del món a nivell d’art i artesania contemporània.

La mostra compta amb artistes de diverses generacions. Noms reconeguts com ara Madola, Jordi Marcet — Rosa Vila-Abadal, Rosa Cortiella, o Carme Cullell, s’exposen al costat de creadors emergents com la Ruth Cepedano, que fa peces ceràmiques amb aspecte de fusta o l’escultor Germán Consetti.

La selecció mostra una varietat de disciplines que van des de l’escultura, la joieria, el tèxtil, el gravat, la forja, el paper i el collage, la pedra, el vidre o la ceràmica, en entre d’altres.

Els 31 artistes seleccionats per aquesta primera edició són: Jordi Aparicio (joieria),  Jean Briac (escultura), Brucc (escultura), Ruth Cepedano (ceràmica), Roger Coll (ceràmica), Carme Collell (ceràmica), Lluís Comin (joieria), Germán Consetti (escultura), Mireia Coromina (tèxtil), Rosa Cortiella (ceràmica), Carol Fleischman (tèxtil i gravats), Matilde Grau (escultura), Mia Llauder (ceràmica), Madola (ceràmica), Carla Mañosas (tèxtil), Jordi Marcet — Rosa Vila-Abadal (ceràmica), Melcior Martí, (textil), Montferrer (forja i escultura), Clara Niubò (joieria), Laia Pla (escultura tèxtil), Francesca Poza (gravat), Ramon Puig Cuyás (joieria), Victòria Rabal (paper i tèxtil), Stella Rahola (escultura i instal·lacions), Jordi Ribaudí (cuir), Teresa Rosa (tèxtil), Tura Sanglas (escultura), Aurelio San Pedro (pintura, escultura, collage i mitjans interactius), Joan Serra (ceràmica), Jordi Traveria (pedra i vidre), i Luesma & Vega, (ceràmica i vidre).

Dins d’aquesta varietat els comissaris troben una empremta terrenal i mediterrània en l’art que es fa des de Catalunya, i destaquen l’evolució en l’ús del color per part dels artistes més joves. Es preveu que aquesta exposició farà una itinerància internacional al 2022.

> > Descarregueu més informació, la versió pdf del catàleg i imatges aquí

Artesania de Catalunya – Generalitat de Catalunya

Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), organisme adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, té com a missió fomentar la imatge i prestigi social, difondre i preservar el valor patrimonial, millorar la competitivitat i rendibilitat i augmentar la presència internacional i digital del sector artesà, mitjançant actuacions de promoció comercial, cultural, formativa i divulgativa. El centre d’Artesania Catalunya és l’espai que acull la Botiga Empremtes de Catalunya i presenta una programació d’exposicions amb la finalitat de fer arribar a la societat la qualitat i excel·lència de l’artesania catalana, i la seva presència i rellevància en la nostra vida quotidiana. Disposa, a més d’una sala d’actes i una biblioteca amb prop d’un miler de documents.