DEVOLUCIÓ D’IVA A ESTRANGERS – NECESSITAT D’ACREDITAR RESIDÈNCIA A L’ESTRANGER: el passaport pot no ser suficient

DEVOLUCIÓ D’IVA A ESTRANGERS – NECESSITAT D’ACREDITAR RESIDÈNCIA A L’ESTRANGER: el passaport pot no ser suficient

Rebem informació a través de l’AEJPR de que s’acaba de conèixer una sentència del Tribunal Suprem, de potencial impacte per a les empreses que venguin a Espanya joieria i rellotgeria a consumidors no espanyols. Aquesta sentència indica que per fer exempció de l’IVA a viatgers d’altres països en la compra d’articles quan estan a Espanya, NO és suficient ensenyar el seu passaport d’altres països quan aquest no indica la seva residència habitual fora d’Espanya. Teniu la sentència al fitxer adjunt.

A simple vista es tracta d’una sentència que pot impactar en bastants firmes col·legiades, que fins ara es limiten a demanar el passaport. Òbviament NO és un tema específic de joieria i rellotgeria, sinó que afecta a múltiples sectors que tenen aquest tipus de venda (grans magatzems, moda, articles d’alimentació, begudes…)

Sembla que l’única alternativa en aquests moments passa per fer una acció de lobby amb els grups parlamentaris per aconseguir una modificació normativa en aquest sentit. Si no, la conseqüència és clara:

  • O renunciem a potencials vendes a estrangers perquè no podem acreditar la seva residència fora d’Espanya només amb el passaport
  • O seguim amb la pràctica habitual… amb el risc de que a partir de la sentència, l’Administració pugui actuar en contra nostra al considerar que s’estigui cometent una irregularitat davant de l’Administració Tributària.